Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Διπλή βόμβα Μανιτάκη στο Δημόσιο!

Την ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 2013 στο ενιαίο βαθμολόγιο - μισθολόγιο (Ν. 4024/2011) και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), που ανήκουν στο κράτος, καθώς και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και σε ΟΤΑ, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη και έρχεται σε εφαρμογή μνημονιακής υποχρέωσης της χώρας μας.

Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τα οικονομικά προβλήματα της κοινωνίας. Μάλιστα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι φορείς θα πρέπει το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου να έχουν εκδώσει τις διαπιστωτικές πράξεις κατάταξης στο νέο βαθμολόγιο - μισθολόγιο και να τις έχουν αποστείλει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Την ίδια στιγμή, μαύρες γιορτές θα κάνουν χιλιάδες υπάλληλοι που υπηρετούν σε φορείς του Δημοσίου και των ΟΤΑ, καθώς η κυβέρνηση και ο «αριστερός» υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τους οδηγούν αρχικά στη διαθεσιμότητα και, στη συνέχεια, στην ανεργία, με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίες.

Υπάλληλοι με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διοικητικού βρίσκονται πλέον εκτός Δημοσίου. Για παράδειγμα, χθες το απόγευμα σε 26 υπαλλήλους του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κοινοποιήθηκε η διαγραφή τους από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι απολύσεις ανακοινώθηκαν μία ημέρα μετά τη συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη με τον επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» για την Ελλάδα (Task Force) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χορστ Ράιχενμπαχ, κατά την οποία σίγουρα συζητήθηκε το θέμα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην ΠΟΕ-ΟΤΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω του γεγονότος ότι η συντριπτική πλειονότητα των φορέων δεν αποστέλλει στοιχεία, τίθενται σε διαθεσιμότητα ακόμη και ΑμεΑ, όπως στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, όπου τέθηκαν τρεις υπάλληλοι!

Τα τελευταία δέκα χρόνια όλοι οι υπάλληλοι στο Δημόσιο προσλαμβάνονταν με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ. Συνολικά βάσει των απαιτήσεων της τρόικας θα απολυθούν το 2013 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, πέραν εκείνων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Το πρώτο κύμα των απολύσεων που υλοποιούνται με συνοπτικές διαδικασίες προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της τρόικας, η οποία διατηρεί και το δικαίωμα να έχει πρόσβαση ακόμη και στις λίστες των απολυμένων μέσω των διαπιστωτικών πράξεων, δείχνει ότι οι 54.425 υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου θα αποτελέσουν την κύρια «δεξαμενή» για τις απολύσεις. Από αυτούς, οι 35.933 θεωρούνται υπάλληλοι «χαμηλών προσόντων» (22.107 δευτεροβάθμιας και 13.826 υποχρεωτικής εκπαίδευσης), εκ των οποίων οι 22.241 υπηρετούν στους δήμους.


Μπλόκο στη μισθοδοσία

Την ίδια στιγμή, με μπλόκο στη μισθοδοσία όλων των δημοσίων υπαλλήλων απειλεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε περίπτωση που μετά την 1η Ιανουαρίου οι πληρωμές δεν διενεργούνται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ).

Η ρύθμιση για το πάγωμα της μισθοδοσίας περιλαμβάνεται σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και πρόκειται ουσιαστικά για ακόμη ένα μέτρο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα περικόπτεται το 25% των αποδοχών σε όσους υπαλλήλους έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Δεδομένου ότι αρκετοί εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, που απασχολούνται κυρίως σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και σε δήμους, πληρώνονται απευθείας από τους φορείς και όχι μέσω της ΕΑΠ, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διέκρινε τον κίνδυνο να συνεχίσει να καταβάλλεται κανονικά το σύνολο των αποδοχών, ανεξάρτητα από την υπαγωγή στη διαθεσιμότητα.

Για τον λόγο αυτό, αναφέρουν στελέχη του Δημοσίου, προέβλεψε τη ρήτρα να μείνουν όλοι απλήρωτοι. «Ολες ανεξαιρέτως οι πληρωμές των πάσης φύσεως αποδοχών και των πρόσθετων αμοιβών του προσωπικού από 1/1/2013 διενεργούνται αποκλειστικά από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Τυχόν πληρωμές που διενεργούνται με άλλον τρόπο θα θεωρούνται αυτοδίκαια μη νόμιμες και θα επέρχονται κυρώσεις» αναφέρει η επίμαχη διάταξη.


Μακάριος Β. Λαζαρίδης  dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γνώμες, παράπονα, ιδέες, και ότι θέλετε να πείτε, πείτε το εδώ.
Opinions, complaints, ideas, and that you want to say, you say here.