Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Αγωνία για 3.400.000 νεόπτωχους, στην ανέχεια το 15,2% των Ελλήνων

Παραμονές του 2013, ο κυνισμός των δανειστών... σωτήρων μας χτυπάει «κόκκινο», όπως άλλωστε και η υπομονή των λαών του φτωχού ευρωπαϊκού Νότου, που πασχίζουν να ανακτήσουν την εθνική τους υπερηφάνεια όντας υπόδουλοι στη νέα οικονομική τάξη πραγμάτων. Κι όσο κι αν επιμένουν κάποιοι να ομιλούν τη γλώσσα των ψεύτικων αριθμών και να ξεχνούν τους πολίτες, η σκληρή πραγματικότητα είναι αυτή που για ακόμη μία φορά «μιλά» στη δική της ποσοστιαία διάλεκτο.

Σύμφωνα με αυτή που αποτυπώνεται στα στοιχεία της Eurostat για το 2011, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, κοντά στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αποδεικνύεται ότι ζει το 31% του πληθυσμού της Ελλάδας, ενώ από άλλες πηγές υπολογίζεται ότι το 15,2 % του πληθυσμού δεν έχει ούτε τα βασικά! Στον απόηχο του τελευταίου «εθνοσωτήριου» Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία έρχεται να κατατάξει χωρίς περιστροφές την Ελλάδα στις χώρες της Ε.Ε. με το υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού τους που ζει -ή καλύτερα... επιβιώνει- κοντά στο όριο της φτώχειας, μετά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Πάντα σύμφωνα με τη Eurostat, το 2011 στην Ελλάδα ζούσαν 3.400.000 άνθρωποι κοντά στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ή, αν προτιμάτε, το 31% του πληθυσμού. Αξίζει να αναλογιστεί κανείς ότι έναν χρόνο νωρίτερα, το 2010, το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα μας ήταν 27,7%, ενώ ακόμη πιο παλιά, το 2008, ήταν 28,1%.

Την ίδια χρονιά στην Ε.Ε., 119,6 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν κοντά στο όριο της φτώχειας ή αλλιώς το 24,2% του πληθυσμού αντί 23,4% που ήταν το 2010 και 23,5% που ήταν το 2008.

Ωστόσο, τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού που ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (49%), τη Ρουμανία και τη Λετονία (40%), τη Λιθουανία (33%) και την Ουγγαρία, όπως βεβαίως και στην Ελλάδα που αναφέραμε (31%). Ταυτόχρονα τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στην Τσεχία (15%), την Ολλανδία και τη Σουηδία (16%), αλλά και στο Λουξεμβούργο και στην Αυστρία (17%).

Σύμφωνα με την Eurostat, σημειώνεται ότι τα άτομα που αδυνατούν να καλύψουν σημαντικά υλικά αγαθά θεωρούνται εκείνα τα οποία αδυνατούν να καλύψουν τέσσερα από τα ακόλουθα εννέα αγαθά: 1) ενοίκιο ή εξόφληση δανείου, 2) θέρμανση, 3) απρόοπτα έξοδα, 4) διατροφή με κρέας ή ψάρι κάθε δύο ημέρες, 5) διακοπές εκτός οικίας για μία εβδομάδα, 6) αυτοκίνητο, 7) πλυντήριο ρούχων, 8) έγχρωμη τηλεόραση, 9) τηλέφωνο.

Σημαντικά υλικά αγαθά; «Πολυτέλειες» θα σχολίαζαν οι συντάκτες και οι υποστηρικτές του τελευταίου μνημονιακού θρίλερ που «παίχτηκε» στη χώρα μας.


Γ. Τραπεζιώτης - dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γνώμες, παράπονα, ιδέες, και ότι θέλετε να πείτε, πείτε το εδώ.
Opinions, complaints, ideas, and that you want to say, you say here.