Στην προειδοποίηση προς την Ελλάδα να ακολουθήσει το πρόγραμμα διάσωσης που έχει συμφωνηθεί και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό, προέβη εκ νέου σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
«Η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη της Ευρώπης, αλλά αν δεν βοηθήσει η ίδια τον εαυτό της, τότε δεν μπορεί να γίνει τίποτα», είπε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας πως «τα αίτια της ελληνικής κρίσης βρίσκονται στην Ελλάδα» και ότι «η χώρα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στο πρόγραμμα. Είναι θέμα του ελληνικού λαού να αποφασίσει αν είναι προετοιμασμένος να κάνει ότι είναι απαραίτητο».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ και η Ευρώπη θα κάνουν ότι είναι δυνατό για να βοηθήσουν την Ελλάδα.
Μέρκελ: «Ανάπτυξη μέσω μεταρρυθμίσεων»
Ανάλογο μήνυμα έστειλε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, η οποία σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, επισημαίνει ότι δεν έχει αλλάξει η πρόθεσή της να ξεπεράσει την κρίση η Ελλάδα παραμένοντας στην ευρωζώνη, ωστόσο υπογραμμίζει ότι δεν επιδέχονται αλλαγές οι συμφωνίες που έχουν γίνει με την τρόικα και οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων.
«Έλεγα πάντα ότι η αντιμετώπιση της κρίσης είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία και ήθελα πάντα να τη διευθετήσουμε με τρόπο ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Αμετάβλητες όμως παραμένουν και οι συμφωνίες με την τρόικα και οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων».
Μιλώντας δε σήμερα στην κάτω Βουλή απέρριψε εκ νέου την ιδέα μίας οικονομικής ανάπτυξης που θα βασίζεται στη δημιουργία δημοσίου χρέους, εκτιμώντας ότι μία τέτοια πολιτική «θα οδηγούσε πίσω στην έναρξη της κρίσης».
«Μία ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική και αναγκαία...Μία ανάπτυξη μέσω πιστώσεων θα μάς έφερνε πίσω στην αρχή της κρίσης. Δεν το θέλουμε, δεν θα το κάνουμε», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, εκθέτοντας τις θέσεις της ενόψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 8 στις ΗΠΑ στις 18 και 19 Μαΐου, τόνισε ότι η κρίση στην ευρωζώνη θα έχει σημαντική θέση στις συνομιλίες, κατά τις οποίες θα συζητηθούν τα "επόμενα μέτρα" δημοσιονομικής ανάταξης, καθώς και "τα μέτρα ανάπτυξης" που συζητούνται σήμερα στην Ευρώπη. Είναι οι δύο άξονες της στρατηγικής μας στην αντιμετώπιση της κρίσης, τόνισε.
Ρέσλερ: Να ακολουθηθεί με συνέπεια η μεταρρυθμιστική πορεία
Στο μεταξύ, επιμονή στην τήρηση των συμφωνηθέντων εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομίας, πρόεδρος των Φιλελευθέρων και αντικαγκελάριος, Φίλιπ Ρέσλερ.
«Ευχόμαστε ότι το συντομότερο δυνατό θα σχηματιστεί στην Ελλάδα κυβέρνηση, η οποία θα έχει τη βούληση να ακολουθήσει με συνέπεια τη μεταρρυθμιστική πορεία. Αυτός είναι άλλωστε και ο καλύτερος δρόμος για την τόνωση της ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης. Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το κοινωνικό δίκαιο, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημόσια διοίκηση είναι η καλύτερη προϋπόθεση για ανάπτυξη. Άλλωστε, αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα εκτός από τη δημοσιονομική σταθερότητα» δήλωσε ο αντικαγκελάριος στη Deutsche Welle.
Λινκ: Αναθεώρηση της άκαμπτης λιτότητας
«Η ανάπτυξη είναι η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος για τη μείωση του χρέους. Από τη μια πλευρά θα παρέχονται προς την Ελλάδα δάνεια ως έκφραση αλληλεγγύης, ενώ αυτή επιδεικνύοντας σύνεση θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τη μείωση του χρέους. Από την άλλη πλευρά όμως θα πρέπει να καταβάλουμε κοινές προσπάθειες για την τόνωση της ανάπτυξης, μετατρέποντας πχ. τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε αναπτυξιακό πρόγραμμα» επεσήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Γκέοργκ Λινκ.
Σάρατσιν: Μεταρρυθμίσεις με παραμονή στο ευρώ
Και ο επικεφαλής των πρασίνων βουλευτών στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μάνουελ Σάρατσιν, υπενθύμισε ότι το κόμμα του είχε συμφωνήσει στην παροχή των δανειακών πακέτων προς την Ελλάδα, όχι μόνο σε συνδυασμό με τα μέτρα μεταρρυθμίσεων και περικοπών αλλά και υπό την προϋπόθεση της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη. «Αυτό είναι το αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και τον ελληνικών κομμάτων και θα πρέπει να είναι η μόνιμη θέση των ευρωπαίων εταίρων» υπογράμμισε ο κ. Σάρατσιν.
«Από τη δική μου σκοπιά, είναι σημαντική η διαβεβαίωση της ΕΕ ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι μέλος της ευρωζώνης. Η διαβεβαίωση αυτή θα ενθαρρύνει τους ξένους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Οι συζητήσεις που γίνονται στη Γερμανία για το αν η χώρα θα πρέπει να παραμείνει ή να βγει από το ευρώ προκαλούν ανασφάλεια στους ξένους επενδυτές. Αν οι Έλληνες εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να καλυτερέψει το επενδυτικό κλίμα, τότε θα πρέπει και εμείς να συμβάλουμε σταματώντας επιτέλους αυτή τη συζήτηση που κατά καιρούς διεξάγεται» συμπλήρωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γνώμες, παράπονα, ιδέες, και ότι θέλετε να πείτε, πείτε το εδώ.
Opinions, complaints, ideas, and that you want to say, you say here.