Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Οι υπάλληλοι της Βουλής απειλούν να αποχωρούν στις 3.00 κάθε μεσημέρι

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους υπαλλήλους της Βουλής. Οι δύο πλευρές μοιάζουν να είναι ανυποχώρητες, με αποτέλεσμα κανένας να μην ξέρει ποια θα είναι η τελική κατάληξη αυτής της κόντρας.

Η εβδομάδα που πέρασε χαρακτηρίστηκε ακόμα μία εβδομάδα έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές, με την κυβέρνηση να ανάγει σε μείζον πολιτικό θέμα αυτό των υπαλλήλων της Βουλής. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να αναφερθεί στο ζήτημα από τις Βρυξέλλες, διακηρύσσοντας ότι η κυβέρνησή του δεν εκβιάζεται και ότι όλοι οι υπάλληλοι θα έχουν την ίδια μεταχείριση.

Η όλη υπόθεση ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας, όταν το υπουργείο Οικονομικών διαβίβασε στη Βουλή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Φημολογήθηκε ότι αυτή έκοβε 25% από τον βασικό μισθό των υπαλλήλων, οι οποίοι βρίσκονται πάντως στο ενιαίο μισθολόγιο, και ότι καταργούσε εντελώς έξοδα κίνησης και υπερωρίες. Ακολούθησε ένα έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης κ. Μπαλτάκου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, με τον πρώτο να λέει ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι άκαιρη και θέτει σε κίνδυνο πολύ σημαντικά πράγματα.

Οι υπερωρίες και τα έξοδα κίνησης πάντως φαίνεται ότι είναι και οι αιτίες του κακού. Κύκλοι προσκείμενοι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επέμεναν ότι τα δύο αυτά κονδύλια αποφέρουν στους υπαλλήλους της Βουλής περίπου 670 ευρώ τον μήνα, και συγκεκριμένα 340 ευρώ από τα έξοδα κίνησης που παίρνει όποιος υπάλληλος συνεχίζει να εργάζεται ως αργά το βράδυ που η Βουλή κλείνει εργασίες μετά τα μεσάνυχτα και ακόμα περίπου 300-340 ευρώ από τις υπερωρίες. Οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν ότι η προσπάθεια γίνεται για να περικοπεί εντελώς το κονδύλι για τα έξοδα κίνησης και οι υπερωρίες να μειωθούν στα 250 ευρώ.

Το μεγάλο αγκάθι για τους υπαλλήλους είναι ότι δεν εννοούν να αποδεχτούν ότι αυτά τα χρήματα θα πρέπει να τα παίρνουν μόνο όσοι τα εργάζονται -όπως ακριβώς έγινε και με το μετεκλογικό επίδομα-, με αποτέλεσμα να έχουν απαιτήσει και τελικά επιτύχει να τα παίρνουν ανεξαιρέτως όλοι, ανεξαρτήτως του ότι τα δικαιούνται μόνο όσοι πραγματικά εργάζονται νυχτερινές ώρες. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη από τις σταγόνες που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής της κυβέρνησης, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να περάσει την αλλαγή παρά το γεγονός ότι τις δύο φορές που το επιχείρησε υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί.

Από την άλλη, οι υπάλληλοι «κατηγορούν» την κυβέρνηση και κυρίως το οικονομικό επιτελείο για εκδικητικές τάσεις και για άδικη στοχοποίησή τους. «Σε κάθε δύσκολη κατάσταση θυμούνται τους υπαλλήλους της Βουλής» υποστηρίζουν χαρακτηριστικά πολλοί υπάλληλοι, εννοώντας σαφώς ότι η κυβέρνηση τους επιλέγει ως εύκολο στόχο για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να τους περικόψει τις αποδοχές για «παραδειγματισμό» και των υπόλοιπων εργαζομένων του δημόσιου τομέα. Εχοντας ως συμμάχους και πάρα πολλούς βουλευτές, υποστηρίζουν μάλιστα ότι το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται τις ιδιαιτερότητες της Βουλής.

Επισήμαιναν μάλιστα ότι η κατάργηση του κονδυλίου για τα έξοδα κίνησης έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με την εξαγγελία του προέδρου της Βουλής Β. Μεϊμαράκη για βραδινές συνεδριάσεις. Ο μεγάλος κίνδυνος μάλιστα σε περίπτωση που από τους υπαλλήλους κοπούν έξοδα κίνησης και υπερωρίες είναι να «κλείνουν» τη Βουλή κάθε μεσημέρι στις 3, οπότε και λήγει το ωράριό τους. Ακύρωναν επίσης το επιχείρημα του υπ. Οικονομικών ότι οι απολαβές από το επίδομα κίνησης και τις υπερωρίες είναι 670, λέγοντας ότι, αν ισχύει κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι οι υπάλληλοι της Βουλής που παίρνουν συνολικά 1.100 ευρώ θα πρέπει να παίρνουν βασικό μισθό μόλις 500 ευρώ.

Με υπόμνημα που έστειλαν μάλιστα στον πρόεδρο της Βουλής κάνουν λόγο για ιδιαιτερότητα των υπαλλήλων της Βουλής ως των μόνων υπαλλήλων της νομοθετικής εξουσίας, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των υπηρεσιών αυτής, η οποία ξεπερνά τη 12ωρη βάση, νυχτερινές ώρες, Κυριακές, αργίες και εξαιρέσιμες ημέρες. «Αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη να ορίζεται το πλαίσιο των εργασιών της, μέσω του Κανονισμού της, σύμφωνα με τη συνταγματική αυτονομία που της προσδίδεται. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο συνταγματικός νομοθέτης ρητά ορίζει ότι “οι υπάλληλοι της Βουλής διέπονται εξ ολοκλήρου από τον Κανονισμό της”».


Εχασαν το δίκιο τους με τις ακρότητες

Η αλήθεια είναι ότι, όπως και να έχει το πράγμα, οι υπάλληλοι της Βουλής έχασαν το όποιο δίκιο τους με τη συμπεριφορά τους. Ιδιαίτερα το βράδυ της ψήφισης των μέτρων, όταν απέκλεισαν την Ολομέλεια και προπηλάκισαν δημοσιογράφους - ασχέτως αν τώρα μετανιώνουν υποστηρίζοντας ότι «έπεσαν στην παγίδα της κυβέρνησης». Ολα αυτά προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος φέρεται ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει η κυβέρνηση στις περικοπές. Το αν θα είναι με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή με την κανονική διαδικασία της τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής, όπως ορίζει το Σύνταγμα, μένει να φανεί το προσεχές διάστημα.


Γιώργος Λυκουρέντζος dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γνώμες, παράπονα, ιδέες, και ότι θέλετε να πείτε, πείτε το εδώ.
Opinions, complaints, ideas, and that you want to say, you say here.