«Ανοιχτή» η εξεταστική για την οικονομία παρά τις νέες εκλογές
Η εξειδίκευση της υπόθεσης είναι αρκετά δαιδαλώδης, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα απαντά με πλήρη σαφήνεια σε κάθε επιμέρους ζήτημα.
Αναλυτικά, το τελευταία εικοσιτετράωρα και καθώς οι νέες εκλογές φαντάζουν αναπόφευκτες , έχει αναπτυχθεί ένας προβληματισμός για το αν θα πρέπει να συγκληθεί η νέα βουλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκδώσει Διάταγμα που θα διαλύει την Βουλή και θα προκηρύσσει εκλογές. Έγκυροι Συνταγματολόγοι απαντούν ότι για να διαλυθεί η Βουλή και να οδηγηθούμε στις κάλπες θα πρέπει πρώτα να έχει συγκληθεί σε σώμα το κοινοβούλιο και να ορκιστούν οι νεοεκλεγέντες βουλευτές.
Το γεγονός αυτό επιχειρούν να εκμεταλλευτούν συγκεκριμένοι πολιτικοί κύκλοι προκειμένου να επισημάνουν ότι εφόσον η Βουλή συγκληθεί σε σώμα τότε τα λίγα εικοσιτετράωρα «ζωής» της - ώσπου το νέο Προεδρικό Διάταγμα την διαλύσει – πρέπει να ληφθούν ως τακτική σύνοδος κοινοβουλευτικής περιόδου.
Με τον τρόπο αυτό επιχειρούν να εισάγουν την άποψη που λέει ότι : «από την έναρξη της θητείας του κ. Γιώργου Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, ολοκληρώνονται δύο τακτικές κοινοβουλευτικές σύνοδοι, οδεύουμε προς την Τρίτη, τα όποια αδικήματα έχουν παραγραφεί και άρα δεν συντρέχει λόγος δημιουργίας εξεταστικής επιτροπής για την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ και το Μνημόνιο».
Από την άλλη, έμπειροι Συνταγματολόγοι απαντούν ότι «σύμφωνα με το άρθρο 64 του Συντάγματος “η διάρκεια της τακτικής συνόδου δεν μπορεί να είναι συντομότερη από πέντε μήνες” και άρα αυτό που πιθανότατα θα γίνει τις επόμενες ημέρες δεν μπορεί να ληφθεί ως νέα σύνοδος».
Παρά ταύτα, δεν αποκλείουν την πιθανότητα «να χρησιμοποιηθεί η παραπάνω προβληματική ερμηνεία του Συντάγματος» σε μια ενδεχόμενη αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους χειρισμούς που οδήγησαν την χώρα στο Μνημόνιο από την επόμενη Βουλή.
πηγή: protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γνώμες, παράπονα, ιδέες, και ότι θέλετε να πείτε, πείτε το εδώ.
Opinions, complaints, ideas, and that you want to say, you say here.