Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ιούνιο, οι πρώτες 15.000 απολύσεις


Mόλις ολοκληρωθεί η θέσπιση των κριτηρίων αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο

Tο κύμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων θα διογκωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, ενώ η αρχή με τους πρώτους 15.000 που θα περάσουν την πόρτα εξόδου θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο, μόλις ολοκληρωθεί η θέσπιση των κριτηρίων αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού. O περιορισμός του αριθμού των αμειβομένων από το Δημόσιο, πάντως, δεν θα προέλθει αποκλειστικά από τις απολύσεις εργαζομένων σε ζημιογόνους οργανισμούς που θα καταργηθούν. Στην κόκκινη ζώνη βρίσκονται όλοι οι πολυπληθείς οργανισμοί και φορείς, οι οποίοι καλούνται να αξιολογήσουν τις δομές τους και το προσωπικό, ώστε να προκύψει ο αριθμός των πλεοναζόντων, που θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία για ένα χρόνο και θα ενταχθεί στους πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, στη δεξαμενή που θα τροφοδοτήσει μέρος των απολύσεων θα μπουν και οι υπάλληλοι των υπουργείων, μετά τη συγχώνευση και την κατάργηση του 30% των τμημάτων τους. Από τα υπουργεία που έχουν στην εποπτεία τους πλειάδα φορέων ή οργανισμών που αναδιαρθρώνονται, όπως το υπουργείο Εργασίας (ΟΑΕΔ) και το υπουργείο Οικονομικών (ΔΕΚΟ), θα προέλθει ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν κατόπιν αξιολόγησης.

Το νέο πλαίσιο αξιολόγησης των δομών των υπουργείων θα δημοσιοποιηθεί από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημ. Ρέππα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων. Μέχρι σήμερα, μόλις τέσσερις υπουργοί έχουν παραδώσει σχέδια οργανισμών που πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις, οι οποίες έχουν τεθεί από τους εμπειρογνώμονες. Πρόκειται για τους υπουργούς Εσωτερικών, ΥΠΕΚΑ, Εργασιών και Επικρατείας. Στα υπόλοιπα υπουργεία –πλην των Εθνικής Αμύνης, Προστασίας του Πολίτη και Εξωτερικών, που έχουν ειδικά οργανογράμματα– εστάλησαν πίσω τα σχέδια οργανισμών για να γίνουν οι απαιτούμενες βελτιώσεις. Απολύσεις, πάντως, θα γίνουν σε όλο το Δημόσιο, ακόμη και στους χώρους της παιδείας και της υγείας. Στο μάτι του κυκλώνα δεν θα βρεθούν, αντίθετα, οι εργαζόμενοι των υπουργείων Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη σε ό,τι αφορά το ένστολο προσωπικό, το οποίο εξαιρείται. Με βάση τις εισηγήσεις των υπουργείων θα διαμορφωθεί επιχειρησιακό σχέδιο από τους Γάλλους εμπειρογνώμονες, το οποίο θα κατατεθεί στο κυβερνητικό συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του κ. Στέφανου Μάνου, ο οποίος μιλώντας χθες στη ΝΕΤ υποστήριξε ότι πρέπει να απομακρυνθούν από το Δημόσιο τα επόμενα τέσσερα χρόνια οι μισοί υπάλληλοι, περίπου 400.000, από 100.000 εργαζομένους ετησίως. Kάθε απολυόμενος, σύμφωνα με όσα προτείνει ο κ. Μάνος, θα εισπράττει έως ότου βρει δουλειά και κατ’ ανώτατο όριο τα τρία έτη το 70% των αποδοχών του. Κατά τον πρόεδρο της Δράσης, η εκτίμηση ότι το χρέος στο 120% του ΑΕΠ είναι βιώσιμο είναι μη ρεαλιστική.

Aπό την άλλη, και νέα δικαστική απόφαση «παγώνει» προσωρινά την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας σε 10 εργαζόμενους στην πρώην ΘΕΜΙΣ Kατασκευαστική. Το πρωτοδικείο της Αθήνας με προσωρινή διαταγή απαγόρευσε την ένταξή τους σε καθεστώς εφεδρείας μέχρι να εκδικαστεί η κύρια προσφυγή.

Tης Φωτεινης Kαλλιρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γνώμες, παράπονα, ιδέες, και ότι θέλετε να πείτε, πείτε το εδώ.
Opinions, complaints, ideas, and that you want to say, you say here.