Χωρίς τελική συμφωνία για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, κ. Σόιμπλε να δηλώνει πως δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος και πως θα υπάρξει νέα συνεδρίαση τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.
Στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι φέρονται να έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους ως προς τη μεθόδευση της στήριξης προς τη χώρα μας, αλλά το χάσμα με το ΔΝΤ παρέμεινε αγεφύρωτο, καθώς το Ταμείο έθεσε προϋποθέσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους τις οποίες δεν μπορούσαν να αποδεχθούν οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ευρωζώνης.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο εμπλοκές που οδήγησαν τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ να διακόψει τη συνεδρίαση, ώστε να δώσει χρόνο για να προχωρήσει η συζήτηση μέσω διμερών επαφών.
Με μια λιτή δήλωση μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Γιουνκέρ εμφανίστηκε απογοητευμένος από τις εξελίξεις και τόνισε πως δεν γνωρίζει πότε θα δοθεί η επόμενη δόση στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, δεν υπήρξε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης.
«Το Eurogroup συζήτησε εκτενώς και σημείωσε πρόοδο στον προσδιορισμό ενός πακέτου αξιόπιστων λεπτομερειών που έχουν ως στόχο την...βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το Eurogroup διέκοψε την συνεδρίαση ώστε να επιτρέψει να συνεχιστούν οι εργασίες (επί τεχνικών θεμάτων) για ορισμένα από τα στοιχεία αυτού του πακέτου. Θα συνεδριάσουμε ξανά την Δευτέρα, στις 26 Νοεμβρίου» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.
To Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι όλες οι προαιπαιτούμενες δράσεις έχουν εφαρμοστεί ικανοποιητικά, κάτι που δείχνει-όπως επισημαίνεται- την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και επαινεί τις προσπάθειες τόσο των αρχών, όσο και του ελληνικού λαού που συνέβαλαν «στο να φθάσουμε σε αυτό το στάδιο».
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι είναι τεχνικοί οι λόγοι της διακοπής και ότι δεν υπάρχουν μεγάλες πολιτικές διαφωνίες. «Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, τώρα είναι η σειρά μας» αναφέρει η ανακοίνωση.
Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Reuters επικαλείται έγγραφο για την πορεία του ελληνικού χρέους σύμφωνα με το οποίο το χρέος επί του ΑΕΠ το 2020 θα ανέρχεται στο 144%, το 2022 στο 133% και το 2030 στο 111%.
Τα στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο ξεκάθαρα δεν λαμβάνουν υπόψη τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για επαναγορά ελληνικού χρέους, ούτε την πιθανότητα ενός «κουρέματος» του επίσημου τομέα.
Τρία σενάρια για το χρέος
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, oι υπουργοί οικονομικών εξετάζουν τη χορήγηση 10ετούς περιόδου χάριτος στις πληρωμές τόκων από τα δάνεια του EFSF, σε μια κίνηση που θα οδηγήσει σε «ελάφρυνση» κατά 44 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης, στις 25 μονάδες βάσης από 150 μονάδες βάσης επιπλέον του Euribor, κάτι στο οποίο δεν φαίνεται να συμφωνεί η Γερμανία.
Οι συζητήσεις περιστρέφονται και γύρω από το θέμα της επαναγοράς χρέους, αλλά όχι στα 25 σεντς, αλλά στα 30 σεντς του ευρώ, με στόχο την επαναγορά χρέους ύψους 35-40 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, το πράσινο φως για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 44 δισ. ευρώ αναμένεται να ανάψει σε νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα. Στο διάστημα αυτό τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια θα πρέπει να εγκρίνουν και αυτά το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
πηγή moneypost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γνώμες, παράπονα, ιδέες, και ότι θέλετε να πείτε, πείτε το εδώ.
Opinions, complaints, ideas, and that you want to say, you say here.