Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

To FBI προειδοποιεί για δύο malware για συσκευές Android

Με την ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή η Internet Crime Complaint Center (IC3), η μονάδα καταπολέμησης του ηλεκτρονικού εγκλήματος του FBI, εφιστά την προσοχή στους κάτοχους tablet PC και smartphone με Android για δύο πρόσφατα malware που κυκλοφορούν μολύνοντας συσκευές με το λειτουργικό της Google.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει το Loozfon, ένα κακόβουλο λογισμικό που αντιγράφει προσωπικά δεδομένα από τη συσκευή. Οι κυβερνοεγκληματίες επιστρατεύουν διάφορες τεχνικές για να πείσουν τον χρήστη να εγκαταστήσει το λογισμικό στη συσκευή του, συχνότερα όμως αναρτούν στο διαδίκτυο διαφημίσεις εταιρειών «φαντάσματα» που υποτίθεται ότι υπόσχονται εργασία με πολύ ικανοποιητική αμοιβή.

Όταν κανείς χρησιμοποιήσει τα σχετικά link για να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες, τότε οδηγείται σε μία ιστοσελίδα που έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να «φυτέψει» το λογισμικό στο smartphone ή το tablet PC. Μόλις συμβεί αυτό, το Loozfon θα υποκλέψει τον τηλεφωνικό αριθμό της συσκευής, όπως και όλες τις επαφές από τον τηλεφωνικό κατάλογο.

Για διαφορετικό σκοπό έχει αναπτυχθεί το FinFisher, το δεύτερο malware που περιγράφεται επίσης στην ανακοίνωση, αφού αυτό επιτρέπει στους κυβερνοεγκληματίες να παρακολουθούν τη συσκευή, αλλά και να αποκτήσουν από απόσταση τον έλεγχο όλων των λειτουργιών της. Το FinFisher συνήθως «κρύβεται» σε μολυσμένα link ή μηνύματα, τα οποία υποτίθεται προορίζονται για αναβάθμιση του συστήματος.

Η IC3 αναφέρει ότι, πέρα από τα Loozfon και FinFisher, τον τελευταίο καιρό έχει εντοπίσει αρκετά ακόμη malware για μοντέλα Android. Και παραθέτει μερικές συμβουλές που θα πρέπει να τηρούν όσοι έχουν smartphone και tablet PC για να προστατεύσουν τις συσκευές τους. Έτσι, μεταξύ άλλων, συμβουλεύει να απενεργοποιήσει κανείς όσες λειτουργίες δεν χρησιμοποιεί, ώστε το κινητό του να είναι λιγότερο ευάλωτο, να εγκαταστήσει κάποιο πρόγραμμα antivirus και να αποφεύγει όσο είναι δυνατόν τα «ανοικτά» δίκτυα Wi-Fi.

Σύμφωνα με τη μονάδα, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται επίσης στην επιλογή των application που «κατεβάζει» ο χρήστης, για τις οποίες θα πρέπει πρώτα να ελέγχει πρώτα τις κριτικές άλλων χρηστών, όπως και σε ποιες λειτουργίες της συσκευής του θα έχουν αυτές πρόσβαση.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γνώμες, παράπονα, ιδέες, και ότι θέλετε να πείτε, πείτε το εδώ.
Opinions, complaints, ideas, and that you want to say, you say here.