Ένα σαφές μήνυμα ότι η Ευρωζώνη δεν θα παράσχει την επόμενη δόση (του Ιουνίου) στην Ελλάδα εάν δεν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα επαναβεβαιώσει τη δέσμευση της χώρας στην υλοποίηση του Μνημονίου, έστειλε χθες η Γερμανία.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Μ. Κοτχάους τόνισε χαρακτηριστικά: «Απ' όσα γνωρίζω δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ανάγκη χρηματοδότησης από το εξωτερικό πέρα από το πρώτο εξάμηνο», για την Ελλάδα και συμπλήρωσε «οπότε μια καθυστέρηση λίγων εβδομάδων (σ.σ. στην καταβολή της επόμενης δόσης) δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα».
Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιούν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την τόνωση των φορολογικών εσόδων και τη συγκράτηση των δαπανών, αφού όπως φαίνεται τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους για το προσεχές διάστημα δεν θα ενισχυθούν από τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης. Σε χθεσινή σύσκεψη με θέμα την πορεία των εσόδων, αποφασίσθηκαν τρεις παρεμβάσεις για την αύξησή τους.
Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι δηλώσεις περί προετοιμασίας για τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι οι Ελληνες θα κάνουν τη σωστή επιλογή και θα μείνουν στο ευρώ», είπε ο πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απεδέχθη πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι να πραγματοποιηθεί μίνι σύνοδος στη Ρώμη, μετά τις γαλλικές και ελληνικές βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου, με τη συμμετοχή και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.
Σαφέστατο μήνυμα ότι η Ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένη να παράσχει την επόμενη δόση στην Ελλάδα εάν δεν αποσαφηνιστεί το πολιτικό τοπίο και να διακόψει κάθε χρηματοδότηση εάν δεν εφαρμοστεί το Μνημόνιο, έστειλε χθες η Γερμανία. Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιούν σχέδιο για την τόνωση των φορολογικών εσόδων, γιατί όπως αποδεικνύεται τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους για το προσεχές διάστημα θα εξαρτηθούν μόνο από τα έσοδα, τα οποία διαρκώς μειώνονται.
Χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Μ. Κότχαους, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε πως «απ' όσα γνωρίζω δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ανάγκη χρηματοδότησης από το εξωτερικό πέρα από το πρώτο εξάμηνο» για την Ελλάδα και συμπλήρωσε: «Οπότε μία καθυστέρηση λίγων εβδομάδων (σ.σ. στην καταβολή της επόμενης δόσης) δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα».
Η πραγματικότητα είναι ότι η επόμενη λήξη ελληνικού ομολόγου που θα πρέπει να καλυφθεί, είναι στις 20 Αυγούστου, οπότε το Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το ποσό των 3,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, φαίνεται πως η Ευρωζώνη έχει μελετήσει διεξοδικά τις ταμειακές ροές του ελληνικού κράτους και έχει εξασφαλίσει ότι τα διαθέσιμα του Δημοσίου «αντέχουν» ακόμα κι αν δεν καταβληθεί η δόση του Ιουνίου (η Ευρωζώνη είναι προγραμματισμένο να δανείσει την Ελλάδα με 2,6 δισ. ευρώ). Μάλιστα, η δήλωση αυτή ήρθε μία μέρα μετά την ευρεία σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) υπό τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Ζαννιά, για τα ταμειακά διαθέσιμα.
Επίσης, ήρθε και σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, καθώς και χθες υπήρξαν πληροφορίες ότι όλες οι γαλλικές τράπεζες μελετούν τις πιθανές επιπτώσεις μιας επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή. Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, κ. Γ. Βάιντμαν, προειδοποίησε χθες πως «σε περίπτωση ανάγκης, η βοήθεια πρέπει να σταματήσει», αποσαφηνίζοντας ότι εάν το Μνημόνιο αθετηθεί «οι συμφωνίες δεν θα έχουν καμία αξιοπιστία».
Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις, σε συνδυασμό με το ότι τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση μόνο τον Μάιο της τάξης του 20%, έχουν καταστήσει πρωταρχικό στόχο του κ. Ζαννιά την ανάταξη των δημοσίων εσόδων. Ο υπουργός φαίνεται να αναλαμβάνει πλέον ο ίδιος τις επαφές με όλο τον ελεγκτικό μηχανισμό και τους προϊστάμενους των εφοριών. Σε χθεσινή σύσκεψη με θέμα την πορεία των εσόδων, αποφασίσθηκαν τρεις παρεμβάσεις για την τόνωσή τους:
1. Η εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να εντοπισθούν οι επιχειρήσεις, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν αποδίδουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
2. Η αποστολή σημειωμάτων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
3. Η εξειδίκευση των ενεργειών που κάνουν οι ομάδες εργασίας σχετικά με τους ελέγχους στους πλούσιους και όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Την ερχόμενη Δευτέρα ο κ. Ζαννιάς ξεκινάει κύκλο επαφών με τους προϊστάμενους των μεγαλύτερων εφοριών της χώρας (που εισπράττουν το 80% των εσόδων) για να καταρτίσουν σχέδιο για την ανάκαμψη των δημοσίων εσόδων που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στο 20ήμερο του Μαΐου παρουσιάζουν, όπως προαναφέρθηκε, μείωση της τάξης του 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του Μαΐου του 2011.
Η Καθημερινή (Προκόπης Χατζηνικολάου – Σωτήρης Νίκας)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γνώμες, παράπονα, ιδέες, και ότι θέλετε να πείτε, πείτε το εδώ.
Opinions, complaints, ideas, and that you want to say, you say here.