Τρίτη 15 Μαΐου 2012

«Κάντε κυβέρνηση και χαλαρώνουμε το μνημόνιο»

Ανοησίες και προπαγάνδα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τα σενάρια των τελευταίων ημερών που θέλουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ.

Θα ήταν βέβαια και άκομψο, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, να πει ο πρόεδρος του Συμβουλίου κάτι... διαφορετικό. Στο ίδιο μήκος και ο αρμόδιος Επίτροπος, Όλι Ρεν: θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ. Αρκεί να τηρήσει τις συμφωνίες της.

Ο πρόεδρος του Eurogroup μας έριξε και το... τυράκι: αν σχηματιστεί κυβέρνηση και μπει τέλος στην ακυβερνησία, τότε ίσως να δεχτούν οι εταίροι να χαλαρώσουν το μνημόνιο! Συγκεκριμένα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί το ζήτημα χρονικής παράτασης για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας στο όριο του 3%. Υπάρχει βέβαια και το γνωστό αλλά: προϋπόθεση είναι ο σχηματισμός ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα εφαρμόσει το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής. Έναπρόγραμμαπου ο Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένεται να τροποποιηθεί στις βασικές του κατευθύνσεις.

«Δεν είναι καιρός για χαλάρωση» ξεκαθάρισε!

«Είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης» απάντησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το θέμα της αποπληρωμής του ομολόγου, ύψους 435 εκατ. ευρώ που λήγει στις 15 Μαΐου. Ποιας ελληνικής κυβέρνησης όμως; Αυτής που πρέπει άμεσα να σχηματιστεί όπως διεμήνυσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Προσωπικά είμαι κατηγορηματικά κατά της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η ευρωζώνη έχει 17 μέλη και δεν θα μπορούσα να διαννοηθώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο την Ελλάδα εκτός ευρώ. Πρόκειται για ανοησίες και προπαγάνδα» τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και κάλεσε όλους να σεβαστούν τη δημοκρατία.

«Αυτά τα σενάρια προκαλούν την ελληνική κοινή γνώμη. Η Ελλάδα ψήφισε. Ελπίζω ότι στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Δεν θα πρέπει να δείνουμε μαθήματα στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Όμως συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα και θα πρέπει να εφαρμοστεί», έστειλε και το γνωστό μήνυμα.

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και σε υγιή δημοσιονομικά μεγέθη, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής», είπε από την πλευρά του και ο Όλι Ρεν.

«Το μέλλον της Ελλάδας και η ευημερία των πολιτών της βρίσκεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά στα χέρια των Ελλήνων πολιτικών», είπε ο επίτροπος Οικονομικών και χαρακτήρισε το πρόγραμμα «σύμφωνο αλληλεγγύης» μεταξύ της Ελλάδας και των 16 εταίρων της και προυποθέτει το σεβασμό των δεσμεύσεων.

Σε ό,τι αφορά την έως τώρα εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι υπήρξαν δυσκολίες οι οποίες οφείλονται στην έλλειψη πολιτικής συναίνεσης και στην αδυναμία της ελληνικής διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γνώμες, παράπονα, ιδέες, και ότι θέλετε να πείτε, πείτε το εδώ.
Opinions, complaints, ideas, and that you want to say, you say here.