Όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, έχουν από χθες καταθέσει τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό προκειμένου να διευκολύνουν τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Ωστόσο, και χθες, παρά το συντριπτικό αποτέλεσμα για τα δύο μεγάλα κόμματα, πολλοί βρέθηκαν στα υπουργεία τους κοιτάζοντας ξανά και ξανά τους φακέλους με τα κρίσιμα θέματα. Θέματα, τα οποία είναι πολλά και πιεστικά.Θέματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις καθώς από χθες, η αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης για πρώτη φορά μετά το 1989 και με δεδομένη την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, έχει γίνει αφορμή να επανέλθουν στο προσκήνιο λέξεις και φράσεις όπως «χρεοκοπία», «στάση πληρωμών», «επιστροφή στη δραχμή».
Έντονος είναι ο προβληματισμός τόσο στο υπουργείο Εργασίας όσο και στο υπουργείο Οικονομικών για το ζήτημα τωνληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει το δημόσιο προς τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για ποσό της τάξεως των 6,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο υποτίθεται ότι το δημόσιο θα εξοφλούσε με ένα μέρος από το δάνειο της τρόικας. Τα χρήματα γι’ αυτό το σκοπό δεν έχουν εκταμιευτεί και η κατάσταση στις επιχειρήσεις όπου οφείλει το δημόσιο έχει γίνει ασφυκτική. Το πρόβλημα, όπως παραδέχεται καλά πληροφορημένη πηγή, είναι εξαιρετικά μεγάλο σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας (διαγνωστικά κέντρα κλπ).
Η απρόσκοπτη καταβολή μισθών και συντάξεων, υποτίθεται ότι είναι εξασφαλισμένη μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Τουλάχιστον αυτό δήλωναν χθες σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία πηγές από το υπουργείο Οικονομικών. Αν ισχύουν αυτές οι διαβεβαιώσεις, χρόνος για τη διενέργεια νέων εκλογών στις αρχές Ιουνίου, φαίνεται να υπάρχει.
«Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα έσοδα του δημοσίου» αναφέρει αρμόδια πηγή. Και εξηγεί: Αμέσως μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ήταν προγραμματισμένο να υλοποιηθούν σειρά μέτρων αυξημένης βαρύτητας.
Ειδικότερα:
Καταρχήν για τις 22 Μαΐου, είναι προγραμματισμένο το «κούρεμα» των συντάξεων. Για τα μέσα Ιουνίου, είναι προγραμματισμένη η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2011. Τα εκκαθαριστικά που θα αποσταλούν, θα είναι φέτος ασήκωτα για μια σειρά από λόγους.
Επίσης, μέσα στον Μάιο, η ΔΕΗ πρέπει να αποστείλει τους πρώτους λογαριασμούς με το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να στείλει το ΕΤΑΚ του 2009.
Στα τέλη Μαΐου, λήγει και η προθεσμία τακτοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, μέτρο που φαίνεται να στήριξε τα δημόσια έσοδα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Όλα αυτά μεταφράζονται σε έσοδα δισεκατομμυρίων.
Και πλέον εγείρονται σοβαρά ερωτήματα:
Θα πάει ο κόσμος να πληρώσει εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας;
Θα ταχυδρομηθούν τα εκκαθαριστικά; (ήδη χθες ανακοινώθηκε νέα παράταση για την υποβολή των δηλώσεων των επιχειρήσεων που σημαίνει ότι πάνε πίσω και τα έσοδα).
Θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις στις 15 Ιουνίου ενώ είναι πιθανό να στηθούν κάλπες για τις 17 του ίδιου μήνα;
Θα πληρώνουν οι επιχειρήσεις ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές ή θα χαλαρώσουν λόγω του κλίματος αβεβαιότητας;
Και εάν όλα αυτά συμβούν, πως θα μπορέσει η χώρα να ανταποκριθείς στους μνημονιακούς όρους;
πηγή: moneypost.gr
Γεωργία Παππά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γνώμες, παράπονα, ιδέες, και ότι θέλετε να πείτε, πείτε το εδώ.
Opinions, complaints, ideas, and that you want to say, you say here.