Σύμφωνα με έρευνα της έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κάποια στερεότυπα σχετικά με τη θέση της γυναίκας συνεχίζουν να επιμένουν.
Αναλυτικά, η υπεροχή των ανδρών στον χώρο εργασίας, η αποδοχή εργασιακών ανισοτήτων εις βάρος των γυναικών και η ενοχοποίηση της γυναίκας, η ανισότητα ευκαιριών και συνθηκών εργασίας υπέρ των αντρών και η διάκριση σε αντρικά/γυναικεία επαγγέλματα, η προτίμηση ευπαρουσίαστων ατόμων χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, ο ηλικιακός ρατσισμός τόσο σε βάρος ατόμων άνω των 40 ετών, όσο και σε βάρος ατόμων νεαρής ηλικίας είναι τάσεις και στερεότυπα, που συνεχίζουν να επικρατούν στους χώρους εργασίας στην Κύπρο.
Η έρευνα διεξήχθη από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2012 σε δείγμα 1.500 ατόμων εκ των οποίων 860 γυναίκες και 650 άνδρες εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά που παρουσίασε σήμερα η διευθύντρια της έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ Μαίρη Κουτσελίνη, οι γυναίκες δεν έχουν επαρκή πληροφόρηση, υποστήριξη και συμπαράσταση και αισθάνονται ανασφαλείς στον χώρο εργασίας.
Εξάλλου, 12% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι κατήγγειλαν σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, η οποία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, είναι και ανδρικό και γυναικείο φαινόμενο (1 άνδρας προς 3 γυναίκες). Ποσοστό 25,3% των ανδρών ιδιοκτητών, αλλά και των διευθυντών μιας επιχείρησης, ανέφεραν ότι έχουν υιοθετήσει Κώδικα Σεξουαλικής Παρενόχλησης στην επιχείρησή τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών ήταν 13,3%.
Η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε ότι για την επιτυχή ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να διασφαλίζεται η ισότιμη μεταχείρισή τους στην εργασία και η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους ως γυναίκες και εργαζόμενες.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Αργεντούλα Ιωάννου, δήλωσε ότι παρά τη νομοθετική κατοχύρωση της έμφυλης ισότητας στην απασχόληση, οι γυναίκες σήμερα στην ΕΕ αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.
Σύμφωνα με την κ. Ιωάννου, η μισθολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ΕΕ είναι 17,5% και στην Κύπρο 21,3%, ενώ το ποσοστό απασχόλησης για τις μητέρες ανέρχεται μόλις σε 62,4% έναντι 91,4% για τους πατέρες.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε ότι με την αυξανόμενη κρίση, το πρόβλημα των έμφυλων διακρίσεων στον χώρο της απασχόλησης γίνεται ακόμα πιο έντονο, ιδιαίτερα για τις εργασιακά ευπαθείς ομάδες, όπως οι γυναίκες, οι ασθενείς, οι χαμηλά αμειβόμενοι και οι ανειδίκευτοι. Το Πανεπιστήμιο στοχεύει στον σεβασμό της ισότητας των δύο φύλων και στη συμφιλίωση οικογένειας και σπουδών, εργασίας και καριέρας.
www.newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γνώμες, παράπονα, ιδέες, και ότι θέλετε να πείτε, πείτε το εδώ.
Opinions, complaints, ideas, and that you want to say, you say here.